Ljubavni život – Zeruya Shalev

  • Vrijeme čitanja:9 min. čitanja
  • Kategorija objave:Dnevnik čitanja
Naslovna strana knjige ljubavni zivot

Knjiga “Ljubavni život” je knjiga o ženi koja zbog svoje opsednutosti muškarcem postaje autodestruktivna. Na momente uznemirujuća, odlično napisana, tera na razmišljanje o tome koliko čovek može biti zaslepljen samo da bi zadržao neki osećaj koji mu je potreban.


Radnja

Jara je žena u kasnim dvadesetim godinama, na doktorskim je studijama. I udata. Ona odlazi kod roditelja u posetu i upoznaje očevog prijatelja iz školskih dana. U prvi mah šokirana je svojom reakcijom na tom čoveka i njenim intezitetom. Počinje opsesivno da razmišlja o njemu i  rizikuje svoja postignuća zarad afere sa tim čovekom. Koji je na sve to – emotivno nedostupan.


Knjiga prikazuje nezdravo vezivanje

U knjizi je jako dobro prikazano kako opsesija upravlja čovekom. Jara, glavna junakinja, dovodi se u bizarne situacije, prelazi granice, bori se sa sobom.

Jer pored njega i u njemu ipak prepoznaje da nalazi nešto što njoj samoj fali.

To definitivno nije ljubav. Ona se njega plaši koliko ga i želi. 

Na povratku sam mislila, uvijek ću nijekati, i nitko osim mene neće znati, i ako niječem dovoljno dugo, istina će se saviti, uzmaknuti pred laži, i sama neću znati što se točno tamo dogodilo, i mislila sam na užas koji me preplavio tamo na skliskom stubama, kako katkad prestigne svoj uzrok, i pokušala sam se setiti što je bilo toliko prijeteće na tom licu, i nisam se sjećala lica, samo straha

Ona i na samom početku oseća da nešto nije u redu. Oseća uznemirenost prilikom susreta sa takozvanom “fatalnom privlačnošću”. Kao da oseća i sluti nešto nezdravo.

I rekao je, ja mislim da znam, mislim da svatko tko čini pogrešku unaprijed zna da će pogriješiti, samo se ne uspijeva zaustaviti. Iznenađenje je zapravo u veličini pogreške, a ne u njenoj biti.


Ljubav i opsesija

Uslov za zdravu ljubav i uopšte zdrave odnose je da smo zadovoljni sami sobom. Naravno, retko ko je zadovoljan u potpunosti što je super. Jer to znači da postoji želja za usavršavanjem u nekom smeru. Ali

Zdrav odnos nastaje kada nađemo nekoga ko nam prija, sa kim smo kompatibilni, a ne kada nađemo nekoga ko ima nešto što bismo mi pa onda tom osobom krpimo svoje praznine ili nedostatke. U takvim okolnostima nastaje opsesija.

Opsesija može da se rodi kada nam neko pruža nešto što bismo i sami želeli da imamo ali ili nemamo ili ne prepoznajemo da imamo. Kada nekim drugim krpimo sopstvene nedostatke.

Tada nastaju zavisne i opsesivne veze. Kada naletimo na nekoga ko popunjava neku prazninu koju osećamo a ne znamo sami kako to da ispravimo relativno je lako patološki se vezati. 

Tako Jara kao da zaslepljeno očekuje da će u drugom čoveku pronaći sebe – ali kompletnu. Da će nadomestiti ono što joj kao osobi fali. Iako od starta zazire od toga. Iako je svesna i straha prema njemu.

I znala sam da me uz njega uopće ne bi bio strah, čak ni usred tržnice ne bi me bilo strah, jer moj strah prema njemu potpuno briše moj strah od svijeta

U Jarinom slućaju to je verovatno snaga, koja je njoj toliko potrebna da je u stanju da rizikuje i brak i doktorat da bi do nje došla kroz aferu. A da li je potrebna snaga i za tako nešto? Za njene postupke? Verovatno jeste. Možda je jednostavno jača nego što i sama misli, a možda joj tako očajnički treba to što misli da joj on može pružiti.

toliko sam želela biti ta domunantna žena koju je on dočarao, kojoj ne treba nijedan muškarac, koja ne pravi računicu onoga što je dobila i izgubila, koja ne plaća cijenu za sigurnost, koja ide svojim putem


Knjiga “Ljubavni život” definitivno ostavlja jak utisak.

Rečenice su jako duge. Dijalozi samo teku, nema navodnika i malo je interpunkcijskih znakova.

Shvatam da nekoga može odbiti takav način pisanja. Kod mene konkretno efekat je bio da me knjiga uvlači u priču. I kao da sam je brže čitala.

Stilom podseca na Elfridu Jelinek.


Citati

Kakva šteta da je to neizvedivo, najradije bih živjela više usporednih života, a da ne moram jednim platiti za drugi, pa zar to nije rješenje za sve naše probleme


To je, izgleda, korijen ljubavi, želja da se ispripovijeda svaka glupost koja ti se dogodila, u nadi da će zaobilaznim putem od tvojih usta do ušiju onog drugog priča dobiti smisao, i opravdanje, kao da se sve to dogodilo samo zato da bih noćas mogla ispričati Arieju, i ne samo to, sve stvari koje su se dogodile, događaju se i dogodit će se, to je čitav njihov smisao, ispričati ih Arieju, čak iako Arieja uopće ne zanima da ih čuje.


Tako je to, uzdahnula je, kada se boriš s vlastitim djetetom ne možeš nikada izaći kao pobednik, jer čak i ako pobijediš, svejedno ćeš izgubiti.


Izlažem se opasnosti ovdje, činjenica je da sam tu, pokušavala sam se braniti, a on me je superiorno poklopio, opet se baviš detaljima, nije stvar u tome gde provodiš noć ili dvije u svom životu, nego u tome kako vodiš čitav svoj život, upravljaš li njime ti ili upravojaju tobom,  a ja sam se stisnula posramljena, toliko sam želela biti ta domunantna žena koju je on dočarao, kojoj ne treba nijedan muškarac, koja ne pravi računicu onoga što je dobila i izgubila, koja ne plaća cijenu za sigurnost, koja ide svojim putem,


Kad dvoje ljudi koji su stvoreni jedno za drugo oskvrnu to jedinstvo, određuju sebi samima život ispunjen mržnjom i krivnjom